Fantarines
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.

Πήλιο, το βουνό των Κενταύρων

3 απαντήσεις

Πήγαινε κάτω

Πήλιο, το βουνό των Κενταύρων Empty Πήλιο, το βουνό των Κενταύρων

Δημοσίευση από Melitsa Τρι Νοε 20, 2007 10:54 am

Πήλιο, το βουνό των Κενταύρων Centaurpd5

Το Πήλιο βρίσκεται στον νομό Μαγνησίας στην Κεντρική Ελλάδα και προσφέρει στους επισκέπτες του, στιγμές ομορφιάς, χαλάρωσης και ψυχικής ανάτασης.

Πανέμορφα τοπία, καταπράσινη φύση, χρυσαφένιες αμμουδιές και μαργαριταρένια βότσαλα στις παραλίες του, κρυστάλλινες πηγές και γαλαζοπράσινα νερά στις θάλασσες του, χιονισμένες πλαγιές και χαμογελαστά πρόσωπα, παραδοσιακά χωριά και φιλόξενοι άνθρωποι, πλακόστρωτα καλντερίμια και μονοπάτια, τσίπουρο και μεζέ κάτω από τον γέρο - πλάτανο, μύθοι, ιστορία …..τόσες πολλές οι εικόνες του και τόσα πολλά αυτά που προσφέρει.

Ο επισκέπτης του Πηλίου μαγεύεται και πάντα ξαναγυρνά, σε μέρη αγαπημένα και γνωστές διαδρομές.

Διάσπαρτα σε όλη την επικράτεια του Πηλίου βρίσκονται τα χωριά του, περίπου 70 όλα μαζί, πανέμορφα και γραφικά, με τα αρχοντικά τους και την πηλιορείτικη αρχιτεκτονική, στολίδια το κάθε ένα χωριστά και όλα μαζί συμπληρώνοντας την εικόνα του Πηλίου.

Το Πήλιο είναι γεμάτο μαγεία και πανέμορφα τοπία, όλες τις εποχές του χρόνου. Είναι ιδανικός προορισμός για διακοπές και χαλάρωση, για περιπέτεια και συγκινήσεις.

Ο καλύτερος τρόπος για να ανακαλύψετε το Πήλιο ταξιδεύοντας είναι με αυτοκίνητο. Είναι πιο πρακτικό και σας δίνεται έτσι η ευκαιρία να γνωρίσετε χωριά και τοποθεσίες, που δεν έχουν ανταπόκριση με την τοπική συγκοινωνία, χωρίς την πίεση του χρόνου, η την αναμονή του επόμενου δρομολογίου.

Πρέπει να αναφέρουμε ότι το τοπικό οδικό δίκτυο, διαφέρει από χωριό σε χωριό και πρέπει να οδηγείτε με μεγάλη προσοχή και χωρίς μεγάλες ταχύτητες. Ιδιαίτερα την νύχτα, πρέπει να είσαστε πολύ προσεκτικοί, ειδικά αν δεν έχετε εξοικειωθεί με τους δρόμους και την περιοχή.

Θυμηθείτε ότι βρίσκεστε σε μέρος με πλούσια βλάστηση και είναι πολύ πιθανό, να συναντήσετε ζώα του δάσους που δεν είναι εξοικειωμένα με την κίνηση των αυτοκινήτων.

Για αυτό πρέπει να δείξετε προσοχή σε στροφές, ιδιαίτερα σε αυτές που δεν έχετε ορατότητα και σε απόμερα σημεία του βουνού, ώστε να μην έχετε δυσάρεστες εκπλήξεις με θύματα στις ρόδες του αυτοκινήτου σας.

Στο παραθαλάσσιο χωριό Μικρό θα εξυπηρετηθείτε με τα θαλάσσια Taxis, για κοντινούς προορισμούς σε γειτονικά χωριά και τον Πλατανιά. Οδικώς ο Πλατανιάς απέχει από το Μικρό, περίπου 30 λεπτά.

Οι λάτρεις της πεζοπορίας, μπορούν να κατευθυνθούν στον Πλατανιά ακολουθώντας ένα μονοπάτι με βραχώδη μορφολογία, αλλά αν έχετε παιδιά μαζί σας καλό είναι να αποφύγετε αυτή την προσέγγιση και να προτιμήστε τα θαλάσσια Taxis.

Επίσης είναι σημαντικό να θυμάστε ότι βρίσκεστε σε δασική περιοχή, για αυτό αποφύγετε να πετάτε αναμμένα τσιγάρα και σπίρτα από το παράθυρο του αυτοκινήτου.

Αν για κάποιο λόγο δεν μπορείτε να το αποφύγετε, βεβαιωθείτε ότι έχουν σβήσει τελείως και δεν υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης. Ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, μια τέτοια ενέργεια μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά, που λόγω της πυκνής βλάστησης θα εξαπλωθεί πολύ γρήγορα, προκαλώντας μεγάλες οικολογικές και περιβαλλοντολογικές καταστροφές. Για κάθε ενδεχόμενο καλό θα είναι να έχετε μαζί σας πυροσβεστήρα αυτοκινήτου.

Κατά την χειμερινή περίοδο, υπάρχουν συχνές χιονοπτώσεις και κάποια σημεία του Πηλίου μπορεί να αποκλειστούν και να μην υπάρχει τρόπος διαφυγής. Βεβαιωθείτε ότι έχετε αντιολισθητικές αλυσίδες, ζεστά ρούχα και μέσο τηλεφωνικής επικοινωνίας.

Οι αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες καθ’ όλη την περίοδο των χιονοπτώσεων, σε όλα τα χωριά του Πηλίου.

Επίσης καλό είναι να έχετε μαζί σας κάποιο κουτί πρώτων βοηθειών, ένα φακό, ρεζέρβα για το αυτοκίνητο και τα απαραίτητα εργαλεία για την αλλαγή του λάστιχου.

Σε όλο το Πήλιο υπάρχει ανταπόκριση με τοπικά λεωφορεία. Αν σκοπεύετε να τα χρησιμοποιήσετε, βεβαιωθείτε ότι υπάρχει στάση λεωφορείου κοντά σας και γνωρίζετε τα δρομολόγια και τις ώρες αφίξεων.


Έχει επεξεργασθεί από τον/την στις Τρι Νοε 20, 2007 11:45 am, 1 φορά
Melitsa
Melitsa
Στρατηγος
Στρατηγος

Θηλυκό
Αριθμός μηνυμάτων : 495
Ηλικία : 39
Επάγγελμα : Αρχιτέκτονας
Registration date : 18/09/2007

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Πήλιο, το βουνό των Κενταύρων Empty Το Τρενάκι του Πηλίου, ο Μουντζούρης!!

Δημοσίευση από Melitsa Τρι Νοε 20, 2007 10:56 am

Το ατμοκίνητο τραίνο, Ο “Μουντζούρης”, όπως ήταν γνωστό παλιότερα, έπαιξε μεγάλο ρόλο στην ανάπτυξη και την ιστορία του Πηλίου καθώς επίσης και της Μαγνησίας γενικότερα.

Το ατμοκίνητο τραίνο ήταν κατασκευαστικό έργο του Ιταλού μηχανικού Ευάριστο ντε Κίρικο, ο ο οποίος ήταν πατέρας του διάσημου καλλιτέχνη Τζιόρτζιο ντε Κίρικο.

Ο Eβάριστο ήταν ο εγκέφαλος πίσω από την ανάπτυξη και κατασκευή σιδηροδρομικών γραμμών και ήταν ο συνδυασμός της γνώσης και της φαντασίας του, που έκαναν αυτό το πρόγραμμα πραγματικότητα.

Οι εργασίες του σιδηροδρόμου άρχισαν στα τέλη του 1894 και το 1895 ολοκληρώθηκε το πρώτο τμήμα του σιδηροδρόμου. Αυτό το πρώτο τμήμα ένωσε την πόλη του Βόλου με το χωριό Λεχώνια.

Μέχρι το 1903, η σιδηροδρομική γραμμή είχε επεκταθεί στο χωριό Μηλιές, και κάλυπτε συνολικά 29 χμ.

Επίσης κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου, ολοκληρώθηκαν οι γέφυρες, πάνω από τις οποίες το τραίνο θα εκτελούσε και θα συνέχιζε το δρομολόγιο του. Κατασκευάστηκαν 6 γέφυρες στο σύνολο τους, 5 από αυτές ήταν χτισμένες με πέτρα και σχημάτιζαν εντυπωσιακές καμάρες, η δε έκτη γέφυρα ήταν σιδερένια.

Η τελική έκβαση αυτού του προγράμματος ήταν κυριολεκτικά ένα αριστούργημα. Οι γέφυρες, η διαδρομή ακόμα και το ίδιο το τραίνο ήταν όλες, εμπνευσμένες εργασίες εναρμονίζοντας την τεχνολογία με το φυσικό περιβάλλον.

Το τραίνο του Πηλίου παρέμεινε σε λειτουργία έως το 1971, και χρησιμοποιήθηκε για να μεταφέρει εμπορεύματα και επιβάτες, από τον Βόλο στα χωριά του Πηλίου και αντίστροφα, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη και επικοινωνία του τόπου. Εντούτοις, με την αύξηση της χρήσης του αυτοκινήτου, το κόστος της λειτουργίας του τραίνου, θεωρήθηκε υψηλό, με αποτέλεσμα να διακοπεί οριστικά η λειτουργία του.

Από το 1996 το τραινάκι του Πηλίου, ο Μουντζούρης έχει επανέλθει σε λειτουργία και λειτουργεί ως τουριστική ατραξιόν, πραγματοποιώντας την διαδρομή, Λεχώνια - Μηλιές. Είναι πραγματικά, μία πολύ όμορφη διαδρομή και ο επιβάτης έχει την ευκαιρία να θαυμάσει την μαγευτική ομορφιά της φύσης του Πηλίου.

Περνώντας πάνω από τα πέτρινα γεφύρια με τις καμάρες και ατενίζοντας το ατέλειωτο πράσινο της Πηλιορείτικης φύσης, το μυαλό περνάει στην διάσταση του ονείρου και της νοσταλγίας, φέρνοντας πίσω μνήμες και εικόνες από το χθες που εναρμονίζονται στο σήμερα.

Το τραίνο αναχωρεί από τα Άνω Λεχώνια και φθάνει στις Μηλιές αφού περάσει από διάφορα χωριά όπως, τις Πινακάτες, Άνω Γατζέα και άλλα.

Περισσότερες πληροφορίες για το ατμοκίνητο τραινάκι του Πηλίου θα βρείτε στο ενημερωτικό site - www.pilion.net/railway

Πήλιο, το βουνό των Κενταύρων Mountzourisrz3.th


Έχει επεξεργασθεί από τον/την στις Τρι Νοε 20, 2007 11:13 am, 1 φορά
Melitsa
Melitsa
Στρατηγος
Στρατηγος

Θηλυκό
Αριθμός μηνυμάτων : 495
Ηλικία : 39
Επάγγελμα : Αρχιτέκτονας
Registration date : 18/09/2007

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Πήλιο, το βουνό των Κενταύρων Empty Διαδρομές του Πηλίου

Δημοσίευση από Melitsa Τρι Νοε 20, 2007 11:00 am

Το Πήλιο είναι μια πανέμορφη περιοχή της Ελλάδας με εντυπωσιακά αξιοθέατα, γραφικά χωριά και υπέροχη καταπράσινη φύση. Σε όλη την ακτογραμμή του Πηλίου απλώνονται όμορφες παραλίες και παραθαλάσσια χωριά, ενώ στα ορεινά δεσπόζουν τα καταπράσινα βουνά με τα γραφικά ορεινά χωριά του Πηλίου χτισμένα στις πλαγιές τους. Παρακάτω θα βρείτε μερικές επιλογές διαδρομών που είναι ιδανικές προτάσεις για να εξερευνήσετε και να γνωρίσετε τις ομορφιές του Πηλίου.

Πήλιο Διαδρομή 1: Άφησσος - Τρίκερι ( Αγία Κυριακή )
Η Άφησσος είναι ένα γραφικό ψαροχώρι στα παράλια του Παγασητικού κόλπου. Είναι χτισμένη αμφιθεατρικά και αγκαλιάζεται από τρεις όμορφες παραλίες την Καλλιφτέρη, το Λαγούδι και την Αμποβό.

Είναι ένα χωριό γεμάτο λουλούδια και γραφικές εικόνες, πεντακάθαρα νερά και χρυσαφένιες αμμουδιές. Προσελκύει πολλούς επισκέπτες κάθε χρόνο που έρχονται να χαλαρώσουν στο ήρεμο και γαλήνιο περιβάλλον της. Τα πλακόστρωτα δρομάκια του χωριού οδηγούν σε ανθοστόλιστες αυλές και τη γραφική πλατεία με τα πλατάνια και τα δύο γεφυράκια που δίνουν μια ειδυλλιακή νότα στο τοπίο. Νότια της Αφήσσου δίπλα στη θάλασσα βρίσκεται ο γραφικό οικισμός Λεφόκαστρο.

Το Λεφόκαστρο κρυμμένο ανάμεσα σε πράσινους λόφους και ελαιώνες, με τις χρυσαφένιες αμμουδιές και το υπέροχο φυσικό τοπίο, προσελκύει τους επισκέπτες για ήρεμες και γαλήνιες διακοπές. Για να κατευθυνθείτε νότια πρέπει να οδηγήσετε πάνω από το βουνό για να βγείτε στα νότια παράλια.

Εδώ το τοπίο έχει πολύ πράσινο και σε μαγεύει με την πρώτη ματιά. Η Αργαλαστή είναι από τα μεγαλύτερα χωριά του νοτίου Πηλίου και μπορείτε να περιηγηθείτε στο γραφικό χωριό με τα νεοκλασικά κτίρια, τα παλιά αρχοντικά και την πλατανοσκέπαστη πλατεία. Από εδώ μπορείτε να πάτε στις παραλίες Ποτιστικά, Μελανή και Πάλτση που βρίσκονται πολύ κοντά.

Τα δύο χωριά που ακολουθούν είναι τα παραθαλάσσια Χόρτο και Μηλίνα. Το Χόρτο είναι μικρό γραφικό χωριό που έχει διατηρήσει αναλλοίωτη την εικόνα του στο πέρασμα των χρόνων. Στα τέλη Αυγούστου πραγματοποιούνται στο ανοιχτό θέατρο του Χόρτου πολιτιστικές εκδηλώσεις που είναι γνωστές πανελληνίως. Η Μηλίνα είναι ένα τουριστικό θέρετρο που το καλοκαίρι γεμίζει ζωή και κίνηση. Είναι ένα κοσμοπολίτικο θέρετρο που έχει διατηρήσει όμως τον παραδοσιακό χαρακτήρα και τη γραφικότητα της. Από τα παράλια της Μηλίνας θα θαυμάσετε ένα από τα πιο όμορφα ηλιοβασιλέματα της Ελλάδας.

Στη διαδρομή για Τρίκερι μέσα από το πράσινο και το γαλάζιο ξεπροβάλει μια υπέροχη εικόνα, είναι η Τζάστενη που ανάμεσα σε δύο κομμάτια θάλασσας καθρεφτίζεται στα νερά. Το τελευταίο χωριό στα νότια παράλια είναι το Τρίκερι.

Το Τρίκερι είναι ένα γραφικό χωριό με κατάλευκα σπίτια και ανθοστόλιστες αυλές. Το λιμάνι του χωριού η Αγία Κυριακή είναι λίγο μακρύτερα και θυμίζει νησί. Εδώ έχετε την αίσθηση ότι ο χρόνος σταμάτησε, καθώς βλέπεις τα δίχτυα απλωμένα στην παραλία και τις γερόντισσες να ατενίζουν τη θάλασσα. Στο λιμάνι και την παραλία του χωριού βρίσκονται γραφικές ταβέρνες και ουζερί που προσφέρουν φρέσκο ψάρι και θαλασσινά.


Πήλιο Διαδρομή 2: Άφησσος - Πλατανιάς
Περνώντας μέσα από το παραδοσιακό χωριό Μετόχι με τη καταγάλανη θάλασσα και την ιστορική εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής, θα φτάσετε στο ορεινό χωριό Λαύκος. Είναι ένα γραφικό χωριό με παραδοσιακή αρχιτεκτονική και θαυμάσια θέα στον Παγασητικό κόλπο.

Τα πλακόστρωτα καλντερίμια του χωριού προσφέρονται για μια όμορφη περιήγηση και οδηγούν σε ανθοστόλιστες αυλές, ενώ τα παλιά αρχοντικά του που έχουν διατηρηθεί στο πέρασμα των χρόνων, προσδίδουν στην ατμόσφαιρα μια νοσταλγίας και γραφικότητας.

Στην άκρη της πλατείας που είναι σκεπασμένη με πλατάνια, βρίσκονται τα γλυπτά του καλλιτέχνη θανάση Φάβα. Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται χτισμένο σε μια πλαγιά το μοναστήρι του Αγίου Αθανασίου.

Στο νοτιότερο άκρο του Νοτίου Πηλίου βρίσκεται ο Πλατανιάς που είναι το μεγαλύτερο ψαροχώρι της Μαγνησίας.

Στις γραφικές ταβέρνες και τα ουζερί του χωριού που βρίσκονται κατά μήκος της παραλίας και του λιμανιού, θα απολαύσετε τοπικούς μεζέδες, φρέσκο ψάρι και θαλασσινά. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού πραγματοποιούνται θαλάσσιες εκδρομές και κρουαζιέρες στις Σποράδες και τη Βόρεια Εύβοια.

Ο Πλατανιάς συνδέεται με τον πανέμορφο οικισμό Μικρό με ένα φυσικό μονοπάτι όπου σε μια διαδρομή 20 λεπτών περίπου θα φτάσετε στην υπέροχη παραλία του Μικρού. Το Μικρό ανήκει στον Λαύκο και η παραλία του είναι από τις ομορφότερες του Πηλίου.

Κοντά βρίσκονται επίσης και οι πολύ όμορφες παραλίες Κατηγιώργης και Καστρί. Ο Κατηγιώργης είναι ένα μικρό ψαροχώρι απέναντι από τη Σκιάθο και το Καστρί έχει μια μεγάλη παραλία με χρυσαφένια αμμουδιά και γαλαζοπράσινα νερά.

Εδώ μπορείτε να κάνετε ιππασία στο δάσος του Κατηγιώργη, ενώ στην παραλία στο Καστρί δεν θα ακούσετε άλλο ήχο εκτός από εκείνον των κυμάτων και της μηχανότρατας. Το καλοκαίρι η παραλία στο Καστρί είναι ιδανική για wind surfing. Η παραλία του Μουρτιά και το χωριό Λύρι βρίσκονται σε κοντινή απόσταση με τον Κατηγιώργη.


Πήλιο Διαδρομή 3: Άφησσος - Μηλιές - Άνω Λεχώνια - Άφησσος
Κατευθυνόμενοι μέσω Κορώπης θα φτάσετε σε ένα από τα γνωστότερα χωριά του Πηλίου με αυθεντική ατμόσφαιρα και σπουδαία ιστορία. Στην ιστορική εκκλησία των Πανμεγίστων Ταξιαρχών που χτίστηκε το 1741 ξεκίνησε η επανάσταση κατά του Οθωμανικού ζυγού. Σε αυτή την εκκλησία θα θαυμάσετε τις εντυπωσιακές αγιογραφίες και ιστορικά και θρησκευτικά κειμήλια.

Η βιβλιοθήκη του χωριού είναι από τις παλιότερες τουτ Πηλίου και διαθέτει περίπου 10.000 βιβλία, παλιά συγγράμματα και σπάνιες εκδόσεις. Στα τέλη του 19ου αιώνα κατασκευάστηκε η σιδηροδρομική γραμμή που συνέδεε τις Μηλιές με το Βόλο, ενισχύοντας την οικονομική άνθηση των Μηλεών και του Πηλίου γενικότερα.

Το ατμοκίνητο τραίνο του Πηλίου ο Μουντζούρης, πραγματοποιεί και πάλι τα ταξίδια του παρελθόντος, αυτή τη φορά όμως σε τουριστικές διαδρομές, που περνούν ανάμεσα σε υπέροχα τοπία μοναδικής ομορφιάς και γραφικά χωριά. Τα δρομολόγια του τραίνου πραγματοποιούνται μόνο Σαββατοκύριακα και αργίες.

Σε μερικά χιλιόμετρα απόσταση βρίσκεται ένα από τα ομορφότερα χωριά του Πηλίου η Βυζίτσα. Γραφικό χωριό με πλακόστρωτα καλντερίμια, μαρμάρινες βρύσες και εντυπωσιακά αρχοντικά που στέκουν αγέρωχα στο πέρασμα του χρόνου.

Περνώντας μέσα από τις Πινακάτες θα φτάσετε στον Άγιο Γεώργιο που είναι από τα πιο γραφικά χωριά του Πηλίου, χτισμένο ανάμεσα σε δύο βουνοκορφές που προσφέρει υπέροχη θέα στον Παγασητικό κόλπο. Αξίζει να επισκεφθείτε την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, το γυναικείο μοναστήρι των Πανμεγίστων Ταξιαρχών και το Μουσείο Τέχνης όπου εκτίθενται έργα του γλύπτη Νικόλα.

Η διαδρομή από τα Άνω Λεχώνια στην Άφησσο περνάει μέσα από υπέροχα τοπία όπου κυριαρχούν τα οπωροφόρα δέντρα και πολύχρωμα λουλούδια. Για το λόγο αυτό τα Άνω και Κάτω Λεχώνια αποκαλούνται οι Κήποι της Εδέμ.

Στο δρόμο της επιστροφής για Άφησσο, συναντάμε δύο χωριά που πρέπει να αναφέρουμε τα Καλά Νερά που είναι πανέμορφο τουριστικό θέρετρο και τη Κάτω Γατζέα, ένα γραφικό χωριό που διαθέτει οργανωμένο κάμπινγκ.

Εδώ ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει θαλασσινούς μεζέδες και τσίπουρο στα παραθαλάσσια ουζερί και ψαροταβέρνες, ενώ η ειδυλλιακή ατμόσφαιρα είναι ιδανική για ξεκούραση και χαλάρωση.


Πήλιο Διαδρομή 4: Άφησσος - Τσαγκαράδα - Μακρινίτσα - Βόλος - Άφησσος
Περνώντας από τις Μηλιές ( βλ. διαδρομή 3), τη Λαμπινού με τα γαλαζοπράσινα νερά της θάλασσας, το γαλήνιο τοπίο και την υπέροχη παραλία και το Ξουρίχτι σε μια διαδρομή με πολλές στροφές, φτάνετε στην Τσαγκαράδα.

Η Τσαγκαράδα είναι ένα ορεινό και πανέμορφο χωριό από τα πιο γνωστά του Πηλίου. Περπατώντας στα πλακόστρωτα καλντερίμια του χωριού, θα συναντήσετε μαρμάρινες βρύσες με δροσερές πηγές, παλιά αρχοντικά, φυσικά ξέφωτα με υπέροχη θέα και πετρόχτιστα τοξωτά γεφύρια. Είναι ένα χωριό με εντυπωσιακές Βυζαντινές εκκλησίες, πλατανοσκέπαστες πλατείες και πανέμορφα αρχοντικά, που όλα μαζί συνθέτουν μια πανέμορφη εικόνα.

Στην πλατεία του χωριού θα δείτε τον γέρο – πλάτανο που είναι 1000 χρόνων και θα δροσιστείτε στη σκιά που προσφέρει.

Με κατεύθυνση τον Κισσό συναντάτε το γραφικό χωριό Μούρεσι, που και αυτό έχει παλιά αρχοντικά και πολλές πηγές.

Ο Κισσός είναι ορεινό χωριό που προσφέρει στους επισκέπτες του την ευκαιρία να απολαύσουν στις διακοπές τους τόσο στο βουνό όσο και στη θάλασσα, καθώς βρίσκεται σε κοντινή απόσταση σε πανέμορφες και γνωστές παραλίες του Πηλίου όπως ο Άγιος Ιωάννης, Παπά Νερό και Πλάκα.

Η εκκλησία της Αγίας Μαρίνας είναι Βυζανατινή βασιλική και θα σας εντυπωσιάσει με τον ωραίο της διάκοσμο και τα εκθέματα του εκκλησιαστικού της μουσείου, με παλιές εικόνες, άμφια και θρησκευτικά κειμήλια. Βρίσκεται στην πλατεία του χωριού, είναι από τις σημαντικότερες βασιλικές και αποκαλείται το στολίδι του Πηλίου.

Μετά τον Κισσό με κατεύθυνση τα Χάνια, οδηγούμε μέσα από τα χωριά Άγιος Δημήτριος, Ανήλιο και Μακρυράχη. Στα βορειο ανατολικά βρίσκεται η πανέμορφη Ζαγορά που είναι γνωστή για τα μήλα και τα φρούτα της.

Τα Χάνια είναι ορεινό χωριό που είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1200 μ. Πολύ κοντά βρίσκεται το χιονοδρομικό κέντρο Αγριόλευκες που οι οργανωμένες εγκαταστάσεις του προσφέρονται για χειμερινά sports. Από αυτό το σημείο του Πηλίου έχετε την ευκαιρία κάνοντας σκι να απολαύσετε μια μοναδική πανοραμική θέα, από αριστερά στον Παγασητικό κόλπο και από δεξιά στο Αιγαίο Πέλαγος.

Η Πορταριά και η Μακρινίτσα είναι από τα πιο γνωστά χωριά του Πηλίου με σπουδαία ιστορία και ένδοξο παρελθόν, που είναι αποτυπωμένες στα μνημεία και τα παλιά αρχοντικά τους. Η Μακρινίτσα είναι γνωστή ως το Μπαλκόνι του Πηλίου και από την πλατεία του χωριού με τα πλατάνια απολαμβάνοντας το καφέ σας θα θαυμάσετε την υπέροχη θέα στο Βόλο και τον Παγασητικό κόλπο.

Μέσω Βόλου την πρωτεύουσα της Μαγνησίας, ακολουθώντας τον παραλιακό δρόμο επιστρέφουμε στην Άφησσο. Ο Βόλος είναι χτισμένος στη θέση της αρχαίας πόλης Ιωλκός πατρίδα του Ιάσονα και της Αργοναυτικής εκστρατείας. Σήμερα είναι μια σύγχρονη πόλη που σφύζει από ζωή και αποτελεί σημαντικό εμπορικό και τουριστικό κέντρο της Ελλάδας, ενώ το λιμάνι του είναι συνδετικός κρίκος με τα λιμάνια της Ευρώπης και της Ασίας.

Περιδιαβαίνοντας την όμορφη πόλη μη παραλείψετε να επισκεφθείτε το Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο και τα εντυπωσιακά νεοκλασικά κτίρια όπως εκείνο που στεγάζει το Δημαρχείο της πόλης.
Melitsa
Melitsa
Στρατηγος
Στρατηγος

Θηλυκό
Αριθμός μηνυμάτων : 495
Ηλικία : 39
Επάγγελμα : Αρχιτέκτονας
Registration date : 18/09/2007

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Πήλιο, το βουνό των Κενταύρων Empty Παραδοσιακά Προϊόντα του Πηλίου

Δημοσίευση από Melitsa Τρι Νοε 20, 2007 11:01 am

Όπως πολλά μέρη της Ελλάδας έτσι και το Πήλιο είναι μια περιοχή που έχει διατηρήσει τις παραδόσεις και τα ήθη της και ταυτόχρονα τις γεύσεις και μυρωδιές των παλιών σπιτικών της. Ξεκινώντας από την Πηλιορείτικη αρχιτεκτονική στα παλιά αρχοντικά, τις εκκλησιές, τα ήθη και τα έθιμα που αναβιώνουν σε πανηγύρια και πολιτιστικές εκδηλώσεις όλο το χρόνο και καταλήγοντας σε ένα γραφικό ταβερνάκι με πηλιορείτικες γεύσεις ή ένα παραδοσιακό φούρνο με παραδοσιακά προϊόντα, ψωμί, πίτες και γλυκά, ο επισκέπτης του Πηλίου έχει την ευκαιρία να το διαπιστώσει με όλες τις αισθήσεις του.

Η διατήρηση των παραδόσεων έχει ιδιαίτερη σημασία για το Πήλιο γιατί είναι ένας σημαντικός παράγοντας του τουρισμού και της οικονομικής ευχέρειας.

Σε όλα τα χωριά του Πηλίου υπάρχουν τοπικά καταστήματα και περίπτερα γυναικείων Συλλόγων που πωλούν αγνά παραδοσιακά προϊόντα, φτιαγμένα σπιτικά από τις γυναίκες των χωριών σύμφωνα με παλιές συνταγές.

Κάποια από τα παραδοσιακά προϊόντα που θα βρείτε στο Πήλιο είναι ....

Τα φημισμένα γλυκά του κουταλιού και οι μαρμελάδες που φτάχνονται από φρέσκα φρούτα, καρπούς και σε μερικές περιπτώσεις και λαχανικά. Δοκιμάστε επίσης τα Τσιτσίραφλα διατηρημένα στην άλμη, ή αν επισκεφθείτε το Πήλιο την άνοιξη φρέσκα

Φυτικά βότανα και Τσάι

Μέλι και βασιλικό πολτό

Λάδι, Ελιές και προϊόντα τους

Κάστανα και καρύδια

Σπιτικές χυλοπίτες και τραχανά


Η Ζαγορά φημίζεται για τα περίφημα μήλα της τα Ζαγορίν, που έχουν ιδιαίτερη απήχηση και στις αγορές του εξωτερικού για την νοστιμιά και την γεύση τους.
Melitsa
Melitsa
Στρατηγος
Στρατηγος

Θηλυκό
Αριθμός μηνυμάτων : 495
Ηλικία : 39
Επάγγελμα : Αρχιτέκτονας
Registration date : 18/09/2007

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Πήλιο, το βουνό των Κενταύρων Empty Παραλίες του Πηλίου

Δημοσίευση από Melitsa Τρι Νοε 20, 2007 11:08 am

Το Πήλιο είναι από τις ομορφότερες περιοχές της Ελλάδας και αποτελεί ιδανικό προορισμό διακοπών όλο το χρόνο. Οι παραλίες του φημίζονται για τα καθαρά νερά και το ωραίο περιβάλλον και πολλές έχουν βραβευτεί με γαλάζια σημαία από την Ε.Ε.

Η Χερσόνησος του Πηλίου βρίσκεται σε ιδανικό σημείο και καθώς βρέχεται από το Αιγαίο Πέλαγος στα ανατολικά παράλια και τον Παγασητικό κόλπο στα νότια, προσφέρει στον επισκέπτη πολλές επιλογές για κολύμπι σε πανέμορφες παραλίες.

Υπάρχουν κοσμικές παραλίες, ήσυχες και απομονωμένες, με χρυσαφένια αμμουδιά ή μαργαριταρένια βότσαλα. Οι παραλίες του Πηλίου είναι ιδανικές για χαλάρωση, κολύμπι και ψάρεμα ενώ πολλές από αυτές προσφέρονται ιδανικά και για θαλάσσια sports.

Στο Πήλιο υπάρχουν πολλά τουριστικά θέρετρα και παραθαλάσσιοι οικισμοί που είναι άρτια οργανωμένοι τουριστικά και προσφέρονται για καλοκαιρινές διακοπές κοντά σε πανέμορφες παραλίες και γραφικές ακτές.

Παρακάτω θα δείτε πληροφορίες σχετικά με μερικές από τις πιο δημοφιλείς παραλίες του Πηλίου, καθώς και μερικές που ενώ είναι πραγματικά υπέροχες δεν είναι ιδιαίτερα γνωστές.


ΓΝΩΣΤΕΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΟΥ ΠΗΛΙΟΥ ΣΤΟΝ ΠΑΓΑΣΗΤΙΚΟ ΚΟΛΠΟ

Κάτω Λεχώνια
Είναι η πρώτη παραλία που θα συναντήσετε ερχόμενοι από το Βόλο. Εδώ υπάρχουν αρκετά μπαράκια και καφέ που προσφέρουν όμορφες προτάσεις για ξεκούραση και χαλάρωση απολαμβάνοντας τον καφέ ή το ποτό σας.

Καλά Νερά
Η παραλία στο τουριστικό θέρετρο Καλά Νερά είναι από τις πιο γνωστές και έχει βραβευτεί με γαλάζια σημαία. Τα νερά είναι πολύ καθαρά και θα απολαύσετε δροσερές στιγμές στον καλοκαιρινό ήλιο. Κατά μήκος του παραλιακού δρόμου που είναι σκεπασμένος με πλατάνια και ευκαλύπτους, υπάρχουν ταβερνάκια, ουζερί, ψησταριές, μπαράκια και καφετέριες.

Μπούφα
Η Μπούφα είναι η μεγαλύτερη παραλία του Πηλίου και βρίσκεται ανάμεσα στα χωριά Καλά Νερά και Άφησσο. Είναι επίσης από τις πιο γνωστές παραλίες και συγκεντρώνει πολλούς παραθεριστές από τα γύρω χωριά. Είναι πολύ όμορφη και έχει καθαρά νερά.

Άφησσος
Στην ΄Αφησσο υπάρχουν αρκετές παραλίες με πιο γνωστές την παραλία Αμποβός και Καλιφτέρη, που έχουν ψιλή άμμο και πεντακάθαρα νερά..


ΓΝΩΣΤΕΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΟΥ ΠΗΛΙΟΥ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΠΕΛΑΓΟΣ

Μικρό
Η παραλία του Μικρού είναι από τις ομορφότερες του Πηλίου με πολλά δέντρα στην άκρη της, ψιλή άμμο που μετατρέπεται σε πολύ ψιλό βοτσαλάκι κοντά στη θάλασσα και πεντακάθαρα νερά. Παρ’ όλο που το Μικρό είναι μικρός οικισμός, η παραλία του είναι πολύ γνωστή. Θα βρείτε ταβερνούλες και ένα μπαρ που λειτουργούν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Καστρί
Η παραλία στο Καστρί έχει ψιλή άμμο και είναι ιδανική για wind surfing.

Πάλτση ( Άγιος Κωνσταντίνος )
Η παραλία της Πάλτσης είναι από τις πιο γνωστές στα ανατολικά παράλια του Πηλίου. Είναι μεγάλη και έχει ψιλή άμμο, ιδανική για χαλάρωση και ξεκούραση στον καλοκαιρινό ήλιο.

Ποτιστικά
Η παραλία στα Ποτιστικά είναι ακόμα μια γνωστή παραλία του Πηλίου που συγκεντρώνει πολλούς παραθεριστές. Έχει ψιλή άμμο και είναι ιδανική για ξεκούραση στο ωραίο φυσικό περιβάλλον της.

Μυλόποταμος
Μια από τις πιο διάσημες παραλίες του Πηλίου. Το περιβάλλον της είναι πολύ εντυπωσιακό με τα βράχια και τη χρυσαφένια αμμουδιά, ενώ τα καταγάλανα νερά είναι πάντα καθαρά και σε προσκαλούν για στιγμές δροσιάς. Πολύ κοντά υπάρχουν και άλλες παραλίες που είναι ιδανικές για όμορφες στιγμές και κολύμπι.

Φακίστρα
Η δεύτερη διάσημη παραλία του Πηλίου και της Τσαγκαράδας με βραχώδες τοπίο και πλούσια κοντινή βλάστηση.

Παπά Νερό
Η παραλία του Παπά Νερό είναι μια υπέροχη χρυσαφένια αμμουδιά όπου η πλούσια ορεινή βλάστηση φτάνει μέχρι τη θάλασσα, Είναι ένα ειδυλλιακό μέρος ιδανικό για ηρεμία και χαλάρωση με κρυστάλλινα νερά και γραφικότητα.

Άγιος Ιωάννης
Η παραλία Άγιος Ιωάννης βρίσκεται στα ανατολικά παράλια του Πηλίου είναι πολύ γνωστή και έχει μεγάλη χρυσαφένια αμμουδιά, που συγκεντρώνει πολλούς παραθεριστές.

Άγιοι Σαράντα
Η παραλία των Αγίων σαράντα βρίσκεται βόρεια του Αγίου Ιωάννη και είναι μια ακόμα γνωστή παραλία του Πηλίου. Τα νερά είναι γαλαζοπράσινα, ενώ η χρυσαφένια αμμουδιά κοντά στη θάλασσα μετατρέπεται σε κατάλευκο ψιλό χαλικάκι.

Χορευτό
Η παραλία στο Χορευτό είναι πολύ όμορφη καθώς περιτριγυρίζεται από πλούσια βλάστηση που φτάνει μέχρι τη θάλασσα σε μερικά σημεία της, με πεντακάθαρα νερά και γαλήνιο περιβάλλον ιδανικό για ηρεμία και χαλάρωση.
Melitsa
Melitsa
Στρατηγος
Στρατηγος

Θηλυκό
Αριθμός μηνυμάτων : 495
Ηλικία : 39
Επάγγελμα : Αρχιτέκτονας
Registration date : 18/09/2007

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Πήλιο, το βουνό των Κενταύρων Empty Ιστορία και Μυθολογία του Πηλίου

Δημοσίευση από Melitsa Τρι Νοε 20, 2007 11:12 am

Το Πήλιο είναι ένα καταπράσινο φυσικό φρούριο που δεσπόζει πάνω στον Βόλο. Ολόκληρη η περιοχή είναι ένας ανεξάντλητος θησαυρός μύθων, θρύλων, ιστορίας και πολιτιστικής παράδοσης, κι ένας παράδεισος για τους εραστές της φύσης, τους φυσιοδίφες, αρχαιολόγους, ιστορικούς, και ανθρωπολόγους, καθώς για χιλιετίες το έχουν περπατήσει θεοί, ημίθεοι και κένταυροι, τιτάνες και γίγαντες, νύμφες και δρυάδες, βασιλιάδες, ήρωες και πολεμιστές. Υπήρξε επίσης το πεδίο της "Γιγαντομαχίας" και το αγαπημένο θέρετρο των θεών του Ολύμπου. Στο Πήλιο πήγαιναν για κυνήγι θεοί, βασιλιάδες και πρίγκιπες. Εδώ έγινε κι ο γάμος του Πηλέα με την Θέτιδα, καθώς επίσης και ο πρώτος διαγωνισμός ομορφιάς ανάμεσα στις πανέμορφες -- και...πανίσχυρες -- θεές Ήρα, Αθηνά και Αφροδίτη.

Λίγα χιλιόμετρα δυτικά από τον Βόλο είναι το Σέσκλο, όπου η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως τα ερείπια του αρχαιότερου στην Ευρώπη οργανωμένου οικισμού. Τείχη, σπίτια, τάφοι, και πολλά ευρήματα που ανάγονται στην έβδομη χιλιετία π.Χ. Στο απόγειό του, στη Μέση Νεολιθική, στα 5.300 - 4.300 περίπου, οι κάτοικοι του οικισμού ήταν μερικές χιλιάδες και η κατοικημένη περιοχή είχε εμβαδόν περίπου 100 στρέμματα. Λίγο πιο κοντά στον Βόλο βρίσκεται το Διμήνι, που σήμερα αποτελεί δυτικό προάστιο της πόλης. Εκεί βρίσκονται τα ερείπια ενός άλλου μικρότερου αλλά με ανάλογα ευρήματα νεολιθικού οικισμού ο οποίος ανάγεται στην Νεότερη Νεολιθική, στο τέλος της 5ης χιλιετίας. Δίπλα ακριβώς στον αρχαιολογικό χώρο του Διμηνιού έχει σχετικά πρόσφατα ανακαλυφθεί η αρχαία Ιωλκός, τα ερείπια της οποίας βρίσκονται ακόμα στο στάδιο της εκσκαφής και αναστήλωσης.

Από την Ιωλκό ξεκίνησε τον 13ο αιώνα π.Χ. η Αργώ με πλήρωμα 50 Αργοναυτών υπό την ηγεσία του Ιάσονα. Αποστολή τους ήταν να πάνε στην μακρινή Κολχίδα της Αίας να φέρουν το χρυσόμαλλο δέρας, σύμβολο πλούτου και ευμάρειας. Μαζί με το δέρας ο Ιάσονας έφερε και μια σύζυγο, την μάγισσα Μήδεια, θυγατέρα του βασιλιά Αιήτη, εγγονή του Ήλιου, ανηψιά της Κίρκης, πριγκίπισσα της Αίας και αργότερα βασίλισσα της Ιωλκού, Κορίνθου και Αίας, σφαγέα του αδερφού της Άψυρτου και των δυο γιων της με τον Ιάσονα, πραγματικά μια τραγική φιγούρα γυναίκας της οποίας την ιστορία δραματοποίησε ο Ευριπίδης στην περίφημη «Μήδεια», τραγωδία που διδάσκεται από το 431 π.Χ.

Στο Πήλιο έλαβε χώρα και ο γάμος της Νηρηίδας Θέτιδος με τον θνητό Πηλέα. Κατά την διάρκεια της δεξίωσης που επακολούθησε η θεά Έρις, η οποία δεν είχε προσκληθεί, έρριξε ανάμεσα στους προσκεκλημένους ένα χρυσό μήλο με την επιγραφή «τη καλλίστη», που φυσικά διεκδίκησαν οι τρεις ωραιότερες θεές. Η απόφαση του διαιτητού Πάρι, πρίγκιπα της Τροίας, να δώσει το μήλο στην Αφροδίτη υπήρξε μοιραία για την οικογένειά και την πατρίδα του. Λίγα χρόνια αργότερα ο αθάνατος Αχιλλέας, γιος του Πηλέα και της Θέτιδος, συνέβαλε αποφασιστικά στην Τρωική εκστρατεία και με την συμμετοχή του σ' αυτήν και με τον ηρωισμό του κατά την πολιορκία της Τροίας στον 12ο αιώνα. Ένας υπέροχος μύθος που πλάσθηκε γύρω από την εκστρατεία αντιποίνων των Ελλήνων εναντίον των Τρώων οι οποίοι επέβαλαν βαριά διόδια στα ελληνικά εμπορικά πλοία που διέρχονταν τα Στενά του Ελλησπόντου μετά το άνοιγμα των θαλασσίων εμπορικών οδών από τους Αργοναύτες.

Στο Πήλιο έζησαν και οι θρυλικοί κένταυροι, ο πιο ξακουστός των οποίων ήταν ο σοφός δάσκαλος Χείρωνας. Θεοί, ημίθεοι, βασιλιάδες, πρίγκιπες και ήρωες, μεταξύ των οποίων κι ο Ηρακλής, ο Αχιλλέας, ο Ιάσονας κι ο Ασκληπιός μαθήτευσαν κοντά στον Χείρωνα, ο οποίος μεταξύ άλλων τους δίδαξε τοξοβολία και γενικά την τέχνη του πολέμου, μουσική και αρετή. Τους μετέδωσε επίσης και τις γνώσεις του για τις θεραπευτικές ιδιότητες των εκατοντάδων βοτάνων και φυτών που ακόμα και σήμερα φύονται στο Πήλιο. Ο Ασκληπιός μάλιστα σύντομα ξεπέρασε τον δάσκαλό του σε τέτοιο βαθμό που δημιούργησε το φίδι, πηγή ζωής και θανάτου, το οποίο και σήμερα αποτελεί το σύμβολο της ιατρικής επιστήμης.

Το Πήλιο συνέβαλε επίσης και στην τελική ήττα των Περσών τσακίζοντας σε μια από τις ακτές του 40 πλοία του Ξέρξη, ο οποίος μετά την ταπεινωτική του ήττα στην Σαλαμίνα το 480 π.Χ. είδε τα σχέδιά του για την κατάκτηση της Ελλάδας και επέκταση της αυτοκρατορίας του στην Μεσόγειο να καταστρέφονται ολοσχερώς.

Στα 290 π.Χ. περίπου ο βασιλιάς της Μακεδονίας Δημήτριος ο Πολιορκητής έκτισε την Δημητριάδα, πόλη που περιλάμβανε την Ιωλκό και τις Παγασές, οι οποίες πια είχαν χάσει την παλιά τους δόξα και σπουδαιότητα. Η Δημητριάδα έγινε το κέντρο της Κοινοπολιτείας των Μαγνητών και, παρόλο που δηώθηκε αρκετές φορές, κατάφερε να επιζήσει των επιδρομών Γότθων, Σλάβων, Βουλγάρων, Φράγκων και Τούρκων μέχρι το 1600 περίπου.

Με την άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453 έχουμε την πτώση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και την εγκατάσταση της τουρκοκρατίας στα Βαλκάνια και την Ελλάδα από τους Οθωμανούς. Ωστόσο, χάρις στην ιδεώδη γεωγραφική του θέση, την απόκρημνη και φυσικά οχυρή διαμόρφωση του εδάφους του, την πλούσια βλάστηση και το εύφορο χώμα του, τα αστείρευτα νερά του και την πλούσια παραγωγή ξυλείας και καρπών της γης, το Πήλιο έγινε ένας από τους προορισμούς των χιλιάδων διανοούμενων, δασκάλων, δημοσίων υπαλλήλων, ιερέων, μοναχών, εμπόρων, καλλιτεχνών, τεχνητών και γενικά ανθρώπων με ελεύθερο πνεύμα και υψηλό αίσθημα φιλελευθερίας που δεν θέλησαν να δώσουν γη και ύδωρ στον Τούρκο κατακτητή. Μαζί με τους ντόπιους ίδρυσαν οικισμούς και χωριά, έκτισαν σχολεία και βιβλιοθήκες, εκκλησίες και μοναστήρια, δημιούργησαν βιοτεχνίες, επιχειρήσεις και στόλους, κι άνοιξαν νέες εμπορικές οδούς με την ανατολική Μεσόγειο, τον Εύξεινο Πόντο και την Δυτική Ευρώπη. Έτσι το Πήλιο ανθούσε και ευημερούσε σ' ένα καθεστώς αυτονομίας και σχετικής ελευθερίας και στον 17ο και 18ο αιώνα ήταν η πλουσιότερη και πιο πυκνοκατοικημένη ορεινή περιοχή της Ελλάδας.

Κι αναδείχθηκε έτσι το Πήλιο σ' ένα προπύργιο του Ελληνισμού, σε μια Κιβωτό που γέννησε κι έθρεψε γενεές ολόκληρες προοδευτικών ανθρώπων οι οποίοι συμμετείχαν στο θαύμα του Νεοελληνικού Διαφωτισμού διατηρώντας και διαδίδοντας την ελληνική γλώσσα, ιστορία, πολιτισμό, έθιμα και ορθόδοξη χριστιανική πίστη. Εμπνευσμένοι ποιητές κι άνθρωποι των γραμμάτων ύμνησαν τις ομορφιές και τα πλούτη του Πηλίου. Γενιές λιθοδόμων και τεχνητών δημιούργησαν την περίφημη παραδοσιακή πηλιορείτικη αρχιτεκτονική, και λαϊκοί ζωγράφοι, ξυλογλύπτες κι αγιογράφοι διακόσμησαν μοναστήρια, εκκλησίες κι αρχοντικά με τοιχογραφίες, εικόνες, ζωγραφιές και ξυλόγλυπτα που διακρίνονται τόσο για την αθωότητα και τον αυθορμητισμό τους όσο και για την πνευματικότητα και πολυμορφία τους με θέματα και σύμβολα αντλούμενα από τα ανεξάντλητα αποθέματα της ελληνικής ιστορίας, παράδοσης, θρησκείας και ζωής. Μεγάλοι δάσκαλοι, λαϊκοί και ιερωμένοι, με κίνδυνο της ζωής τους δίδαξαν σε σχολεία και -- σε δίσεκτα χρόνια -- σε κρυφά μέρη και απρόσιτες σπηλιές δημιουργώντας έτσι το περίφημο Κρυφό Σχολειό. Επί πλέον, μερικοί από αυτούς μαζί με άλλους μεγάλους πατριώτες ήταν μεταξύ των οργανωτών και ενεργών μελών της Φιλικής Εταιρείας και της επανάστασης κατά του τουρκικού ζυγού το 1821.

Σήμερα τα περισσότερα μέρη στο Πήλιο και την ευρύτερη περιοχή της Μαγνησίας διατηρούν τα ίδια τοπωνυμία που είχαν επί χιλιετίες, διατηρώντας έτσι την μακρόχρονη ελληνική τους ταυτότητα. Το Πήλιο ειδικά έχει διαπλάσει την δική του πολυδιάστατη προσωπικότητα αποτελούμενη από έναν σπάνιο συνδυασμό αρχέγονου δυναμισμού στα στοιχεία της φύσης του και ενός ήπιου και καρποφόρου χαρακτήρα. Αυτά τα χαρακτηριστικά μαζί με την πανάρχαια ιστορία του και την ατμοσφαιρικότητα που το διακατέχει του προσδίδουν μια μοναδική αύρα που επιτυγχάνει το ακατόρθωτο στην σύγχρονη ζωή: κάνει τον χρόνο να κυλάει πιο αργά. Πραγματικά ένα απαράμιλλο επίτευγμα που για δεκάδες χρόνια έχει καταστήσει το Πήλιο τον μυστικό τόπο διακοπών και διαμονής για τους λίγους, Έλληνες και ξένους, που είχαν την τύχη να το ανακαλύψουν και να μαγευτούν από τα θέλγητρά του σε τέτοιο βαθμό που επιστρέφουν ξανά και ξανά. Είναι πασίγνωστο άλλωστε ότι υπάρχουν μόνο δύο τύποι τουριστών του Πηλίου: ο πρωτοερχόμενος επισκέπτης και ο επανερχόμενος προσκυνητής. Μετά βέβαια υπάρχει και ο ενδημών προσκυνητής.
Melitsa
Melitsa
Στρατηγος
Στρατηγος

Θηλυκό
Αριθμός μηνυμάτων : 495
Ηλικία : 39
Επάγγελμα : Αρχιτέκτονας
Registration date : 18/09/2007

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Πήλιο, το βουνό των Κενταύρων Empty Οι εποχές στο Πήλιο...

Δημοσίευση από Melitsa Τρι Νοε 20, 2007 11:31 am

Ο ΧΕΙΜΩΝΑΣ ΣΤΟ ΠΗΛΙΟ

Ο χειμώνας είναι η εποχή που τα χωριά του Πηλίου βγαίνουν από τους πράσινους κρυψώνες τους και γίνονται ορατά --όμορφα και αγέρωχα και πάντα απτόητα από τις συχνά αντίξοες καιρικές συνθήκες, οι οποίες όμως ποικίλουν ανάλογα με το υψόμετρο και το εν γένει βαρομετρικό σύστημα στην ευρύτερη περιοχή. Υπάρχουν μακρές περίοδοι βροχών και χιονοπτώσεων αλλά υπάρχουν και συχνές περίοδοι ηλιοφάνειας και ήπιων για την εποχή θερμοκρασιών. Πολλές φορές καθώς ο επισκέπτης ταξιδεύει κατά μήκος της χερσονήσου ή αλλάζει υψομετρική ζώνη μπορεί να ευτυχήσει να έχει την μοναδική εμπειρία ταχείας αλλαγής καιρικών συνθηκών δεδομένου ότι στο Πήλιο δεν είναι ασύνηθες το φαινόμενο της ταυτόχρονης συνύπαρξης ηλιοφάνειας με βροχή, ομίχλη ακόμη και χαλάζι ή χιόνι.

Όμως ακόμα και με δύσκολες καιρικές συνθήκες ο επισκέπτης έχει πολλές επιλογές δραστηριοτήτων που θα κάνουν την διαμονή του ευχάριστη. Παραδείγματος χάριν, κατά την διάρκεια μιας βόλτας, εκδρομής, περίπατου στο βουνό ή ακόμη κι όταν κοιτάει από το παράθυρό του μπορεί να θαυμάσει θέες μοναδικές, όπως χιονισμένες πλαγιές και κορυφές, το απέραντο Αιγαίο με τ' αφρισμένα κύματά του να καλπάζουν σαν τα ολόλευκα άλογα του Ποσειδώνα, πυκνά σύννεφα ομίχλης να αναδύονται από βαθιές χαράδρες, κισσό κι αγιόκλημα να αγκαλιάζουν τα απογυμνωμένα δένδρα, χριστουγεννιάτικα ντυμένα λιόπουρνα γυαλιστερά στον ήλιο. Πραγματικά θέες εκπληκτικές που συχνά συνυπάρχουν ταυτόχρονα στον ίδιο χώρο και χρόνο για να αφήσουν μια ανεξίτηλη εικόνα στο είναι του επισκέπτη.

Κι αν η έξοδος δεν είναι δυνατή είναι καιρός για τσίπουρο και κρασί με νόστιμους μεζέδες, κάστανα στην φωτιά, και καλή παρέα με φίλους και οικογένεια. Είναι η ώρα να απολαύσουμε την συντροφιά ενός καλού βιβλίου, ευκαιρία να πούμε ιστορίες και παραμύθια στα παιδιά ή να εγκαταλειφθούμε στην αγκαλιά του Μορφέα. Κι όταν το άρμα του Απόλλωνα αφήσει το Πήλιο πίσω του κι η ομίχλη με την νύχτα αρχίζουν να απλώνονται, ίσως μπορεί κανείς να διακρίνει στις σκιές μερικές Δρυάδες και στοιχειά να ετοιμάζονται ν' αποσυρθούν στο δάσος για την νύχτα.
Πήλιο, το βουνό των Κενταύρων Hania11yx7.th

Η ΑΝΟΙΞΗ ΣΤΟ ΠΗΛΙΟ

Η Άνοιξη έρχεται στο Πήλιο κάπως καθυστερημένη. Κι όταν φθάσει στους πρόποδες και στις ακτές, αρχίζει να σκαρφαλώνει προς τις κορυφές σιγά-σιγά. Πολλές φορές οι τριανταφυλλιές στα χαμηλά έχουν ανθίσει ενώ τα χιόνια δεν έχουν λιώσει ακόμα στα ψηλά. Συνήθως έρχεται μέσα του Απρίλη με αρχές του Μάη. Τότε επέρχεται μια έκρηξη αναγέννησης, ένας οργασμός δημιουργίας. Δεν θα ήταν υπερβολή να λέγαμε ότι μπορεί κανείς κυριολεκτικά να παρακολουθεί τα μπουμπούκια να γίνονται ανθοί και οι ανθοί φύλλα και καρποί. Το βουνό ντύνεται πάλι στα πράσινα και στολίζεται με αμέτρητα λουλούδια.

Τα χωριά ξυπνούν από τον λήθαργο του χειμώνα. Τα σπίτια ανοίγουν διάπλατα στον αρωματισμένο αέρα και το ζωογόνο ηλιόφως. Κίνηση, δράση και ζωή παντού. Οι κάτοικοι φροντίζουν τους κήπους και τα περιβόλια τους και προετοιμάζονται για το Πάσχα, την μεγαλύτερη γιορτή της χριστιανοσύνης, την γιορτή της αναγέννησης και της ζωής. Ντόπιοι κι επισκέπτες τρώγουν και πίνουν και γλεντούν, και το βουνό δονείται και αντιλαλεί από τον χορό και το τραγούδι.

Το Πάσχα σηματοδοτεί και την έναρξη της τουριστικής περιόδου, παρά το γεγονός ότι το Πήλιο δέχεται επισκέπτες σχεδόν κάθε σαββατοκύριακο. Τέλη Απριλίου, Μάιος, Ιούνιος [μαζί με τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο] είναι η καλύτερη εποχή ειδικά για τον περιπατητικό τουρισμό. Ο καιρός είναι ιδανικός για περίπατους και πορείες μικρής, μέσης και μακράς διαρκείας. Τα λιθόκτιστα καλντερίμια και τα αμέτρητα μονοπάτια του Πηλίου αποτελούν ζωντανούς πειρασμούς που υπόσχονται άσκηση, καλή φυσική κατάσταση, υγεία. Το βουνό και η θάλασσα με τις γνωστές και τις κρυφές ομορφιές τους είναι σειρήνες ακαταμάχητες που στο κάλεσμά τους ανταποκρίνονται Έλληνες και ξένοι λάτρεις της φύσης, θιασώτες των ανοιξιάτικων διακοπών και φανατικοί πεζοπόροι, για τους οποίους το περπάτημα έχει γίνει τρόπος ζωής.
Πήλιο, το βουνό των Κενταύρων Agioslavrentiossh7.th

ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΣΤΟ ΠΗΛΙΟ

Το καλοκαίρι ο παράδεισος κατεβαίνει στο Πήλιο. Η Φύση σφύζει από ζωή και δημιουργία: ολούθε πυκνή βλάστηση κι όμορφα, ευωδιαστά αγριολούλουδα, φρούτα στα δένδρα, γιορτινοί κήποι, ατέλειωτοι χοροί μελισσών στα αρωματικά βότανα και στο ανθισμένο αγιόκλημα, σερενάτες αηδονιών στην πανσέληνο που ορθώνεται τεράστια και μυστηριακή από το πέλαγο. Βουνό και θάλασσα απλόχερα προσφέρουν τις χάρες και τα κάλλη τους σε διαγωνισμό ομορφιάς με έπαθλο την προτίμηση των επισκεπτών, οι περισσότεροι των οποίων όμως μοιράζουν την εύνοιά τους δίκαια και στους δύο διαγωνιζομένους με περίπατους στα μονοπάτια των σκιερών πλαγιών και βουτιές στα σμαραγδένια νερά των περικαλλών ακρογιαλιών.

Για κείνους που επιθυμούν την οργανωμένη περιήγηση υπάρχουν πολλά προγράμματα μέσω των οποίων μπορούν ν' ανακαλύψουν τις ξακουστές ομορφιές του Πηλίου. Μπορούν να συμμετάσχουν σε οργανωμένους περίπατους στα καλντερίμια και κρυφά μονοπάτια του, να επισκεφθούν το Κρυφό Σχολειό, ν' απολαύσουν μια ημερήσια κρουαζιέρα στον Παγασητικό, να κάνουν τον γύρο του Πηλίου, να ιδούν παλιά μοναστήρια κι εκκλησιές, να πάνε βόλτα με τον παλιό σιδηρόδρομο, και να φτάσουν ακόμα παραπέρα στο μοναστηριακό βραχόδασος των Μετεώρων. Επίσης μπορούν να παραστούν σε διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις, λαϊκούς χορούς, μουσικές βραδιές, πανηγύρια και τοπικά φεστιβάλ.

Το βράδυ οι επισκέπτες μπορούν να συνεχίσουν την διασκέδασή τους σε ταβέρνες, εστιατόρια, καφετέριες, ντίσκο, να κάνουν ένα νωχελικό φεγγαριάτικο περίπατο στην παραλία ή απλά να κάτσουν στο μπαλκόνι, στον κήπο ή στην βεράντα του ξενοδοχείου τους ν' απολαύσουν την μαγευτική βραδιά αφήνοντας τις αισθήσεις τους να μεθύσουν με την μουσική των γαρδενιών και του νυχτολούλουδου.
Πήλιο, το βουνό των Κενταύρων Mikro2bp3.th

ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΣΤΟ ΠΗΛΙΟ

Η αρχή του φθινοπώρου έχει την δική της ομορφιά. Το φύλλωμα των δένδρων τραγουδά το κύκνειο άσμα του σε νότες πολύχρωμες κι αρμονικές. Το βουνό αλλάζει όψη εγκαταλείποντας το πράσινο και φορώντας τα χρώματα του ουρανίου τόξου. Είναι η εποχή της καστανιάς και της καρυδιάς. Κι αν κάποιος δεν το προσέξει αυτό, οι σκίουροι θα του το θυμίσουν καθώς γίνονται πολυάσχολοι στα δένδρα πάνω.

Για τους λάτρεις των μετακαλοκαιρινών περιπατητικών διακοπών η περίοδος από τα μέσα Σεπτεμβρίου ως τα μέσα Οκτωβρίου είναι η καλύτερη εποχή καθώς η θερμοκρασία είναι ευχάριστη και η θάλασσα καθαρή και δροσερή. Σ' ολόκληρο το Πήλιο επικρατεί μια πιο ειρηνική και χαλαρή ατμόσφαιρα χάρις στο γεγονός ότι οι περισσότεροι επισκέπτες ήδη έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους στ' αστικά κέντρα, αφήνοντας το Πήλιο στους φθινοπωρινούς τουρίστες.

Ο καιρός στα τέλη Οκτωβρίου είναι συνήθως γλυκός και οι μέρες ηλιόλουστες και σαγηνευτικές. Ο Νοέμβριος μερικές φορές είναι βροχερός και σχετικά κρύος, όμως αρκετά συχνά συναγωνίζεται τον Οκτώβριο σε ηλιοφάνεια και γλύκα. Έλληνες και ξένοι φανατικοί φίλοι του Πηλίου επιστρέφουν τα Σαββατοκύριακα και τις γιορτές για μια ακόμη συνεύρεση με την αγνότητα και αρχοντιά του βουνού και την ομορφιά της θάλασσας, καθώς επίσης και για την προμήθεια μήλων, καρυδιών και κάστανων για τον επερχόμενο χειμώνα. Τα τζάκια είναι στις δόξες τους με τις μπριζόλες και τα κάστανα να σιγοψήνονται στη θράκα και τους φίλους τους καθισμένους τριγύρω να κάνουν σχέδια για χειμερινές διακοπές και σκι.
Πήλιο, το βουνό των Κενταύρων Makrinitsa3um1.th
Melitsa
Melitsa
Στρατηγος
Στρατηγος

Θηλυκό
Αριθμός μηνυμάτων : 495
Ηλικία : 39
Επάγγελμα : Αρχιτέκτονας
Registration date : 18/09/2007

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Πήλιο, το βουνό των Κενταύρων Empty Χάρτης Πηλίου

Δημοσίευση από Melitsa Τρι Νοε 20, 2007 11:47 am

Πήλιο, το βουνό των Κενταύρων Pelion3lb2.th
Melitsa
Melitsa
Στρατηγος
Στρατηγος

Θηλυκό
Αριθμός μηνυμάτων : 495
Ηλικία : 39
Επάγγελμα : Αρχιτέκτονας
Registration date : 18/09/2007

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Πήλιο, το βουνό των Κενταύρων Empty Απ: Πήλιο, το βουνό των Κενταύρων

Δημοσίευση από Melitsa Τετ Μαρ 26, 2008 8:09 pm

Θα παραθεσω καποια site απο ξενωνες στην περιοχη του Πηλιου!
Απο οπου ξερω κ τιμες θα τις γραφω κ αυτες!
http://www.arhontiko-sisilianou.gr/ γυρω στα 100-120 το δικλινο
http://www.seiriosmansion.gr/ απο 70-130 το δικλινο
http://www.miression.gr/main.html
Melitsa
Melitsa
Στρατηγος
Στρατηγος

Θηλυκό
Αριθμός μηνυμάτων : 495
Ηλικία : 39
Επάγγελμα : Αρχιτέκτονας
Registration date : 18/09/2007

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Πήλιο, το βουνό των Κενταύρων Empty Απ: Πήλιο, το βουνό των Κενταύρων

Δημοσίευση από marionezaki Κυρ Οκτ 11, 2009 9:56 pm

poli wraia ola auta...alla 8a i8ela kati pio sigekrimeno apo kapoion p exei paei.....loipon...se miamisi vdomadoula 8a pame pilio me to agoraki m gia 2 vradies... Πήλιο, το βουνό των Κενταύρων 540509 to 3enodoxeio p vrikame einai konta stin portaria...ama3aki iparxei...opote 8a i8ela na prwtinete an 3erete kana kalo meros gia fagito,poto,tpt romantiko giati exoume kai epeteio.... Πήλιο, το βουνό των Κενταύρων 567845 eite sta girw xwria,eite sto volo...ee?3erete kati????akomi kai na min einai magazi,alla meros me wraia 8ea,iliovasilema, Πήλιο, το βουνό των Κενταύρων 479570 ktpl......
thxxxxx!!!!Smile
marionezaki
marionezaki
Λοχιας
Λοχιας

Θηλυκό
Αριθμός μηνυμάτων : 261
Ηλικία : 35
Tόπος : salonika re garntasia.....hehe..
Επάγγελμα : automatistria...ante na teleiwnoume...
Ατάκα : here without you....ax....
Registration date : 22/04/2009

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Πήλιο, το βουνό των Κενταύρων Empty Απ: Πήλιο, το βουνό των Κενταύρων

Δημοσίευση από marionezaki Παρ Οκτ 30, 2009 9:42 pm

koritsia m an einai na pate pilio.....ri3te ena mati edw...... http://mikrosvorias.com/ apla den exw logia....ta dwmatia einai ena ki ena....ta spane....i 8ea apisteuti...to pwino katapliktiko...kian fate kai sto estiatorio...an kai mikri i pikilia ta piata einai ola e3eretika!!!!!!! kai fisika akrws filiko perivalon.... den exw logia sas lew.....!!!!!oti kai na pw 8a einai ligo!!!!!! ante na girisw ellada na 3anapaw!!!!!!2 vradia itan ligo..... Πήλιο, το βουνό των Κενταύρων 479570
marionezaki
marionezaki
Λοχιας
Λοχιας

Θηλυκό
Αριθμός μηνυμάτων : 261
Ηλικία : 35
Tόπος : salonika re garntasia.....hehe..
Επάγγελμα : automatistria...ante na teleiwnoume...
Ατάκα : here without you....ax....
Registration date : 22/04/2009

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Πήλιο, το βουνό των Κενταύρων Empty Απ: Πήλιο, το βουνό των Κενταύρων

Δημοσίευση από mary13 Παρ Οκτ 30, 2009 9:56 pm

Αχ ζηλεύωωωωωωω...Θέλω κ γω να πάω, αφού ακούω τόσο καλά λόγια!!!! Μόλις απολυθούμεεεεε....
mary13
mary13
Λοχιας
Λοχιας

Θηλυκό
Αριθμός μηνυμάτων : 347
Ηλικία : 36
Tόπος : Piraeus
Επάγγελμα : foititria
Registration date : 05/06/2009

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Πήλιο, το βουνό των Κενταύρων Empty Απ: Πήλιο, το βουνό των Κενταύρων

Δημοσίευση από mary13 Παρ Οκτ 30, 2009 10:03 pm

Καλά είδα φωτογραφίες κ έπαθα!!!!Να σου πω όμως, από τιμές πώς είναι????
mary13
mary13
Λοχιας
Λοχιας

Θηλυκό
Αριθμός μηνυμάτων : 347
Ηλικία : 36
Tόπος : Piraeus
Επάγγελμα : foititria
Registration date : 05/06/2009

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Πήλιο, το βουνό των Κενταύρων Empty Απ: Πήλιο, το βουνό των Κενταύρων

Δημοσίευση από marionezaki Σαβ Οκτ 31, 2009 12:22 am

apo times to 3enodoxeio????exei gia oles tis tsepes pisteuw...einai kai analoga an pas sk i ka8imerini...simferei ka8imerini de to sizitw...omws na s pw gia auta p prosferei....kai liga dineis se sxesi me ta ipoloipa 3enodoxeia....exei dwmatia sta 80,100,130 kai 200 gia ka8imerines...meta anevenei...alla opws eipa p to epsa3a ligo....sta 80-130 alla 3enodoxeia exoun poli ligotera apo auta p prosferei auto gia pilio kai volo....a3izei diladi na kaneis mia oikonomia kai na pas...emeis to sindiasame me 2 vradia ekei kai 2 stin kolliti m sto spiti tis...apto na eimaste kai ta 4 se 3enodoxeio....opote mas vgike pio ftina to ta3idaki mas...kai eidame kai 2 meri....giati opws eipa....to na meineis sauta ta dwmatia einai ola ta lefta...emeis pirame twn 130..me to tzakouzi...kai nta3ei...tzaki...tzakouzi....strwma iperanapaftiko...(se simio p legame pws 8a paei autos pisw sto strato kai gw sto xazo m krevati sti filandia....) de 8elame na vgoume apto dwmatio.....Razz Πήλιο, το βουνό των Κενταύρων 209628
marionezaki
marionezaki
Λοχιας
Λοχιας

Θηλυκό
Αριθμός μηνυμάτων : 261
Ηλικία : 35
Tόπος : salonika re garntasia.....hehe..
Επάγγελμα : automatistria...ante na teleiwnoume...
Ατάκα : here without you....ax....
Registration date : 22/04/2009

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Πήλιο, το βουνό των Κενταύρων Empty Απ: Πήλιο, το βουνό των Κενταύρων

Δημοσίευση από mary13 Σαβ Οκτ 31, 2009 8:17 am

Αχ φαντάζομαι!!!!!Όντως δεν είναι πολλά τα χρήματα για αυτά που βλέπω...Μαζεύεις χρήματα κ πας κ περνάς τέλεια!!!!Έχω ψηθεί πολύ, θα του το πω να πάμε μόλις τελειώσει...Το έχει πει ότι το πρώτο τριήμερο μετά την απόλυση θα με πάει εκδρομή!!!να'σαι καλά που το έβαλες! Πήλιο, το βουνό των Κενταύρων 732125
mary13
mary13
Λοχιας
Λοχιας

Θηλυκό
Αριθμός μηνυμάτων : 347
Ηλικία : 36
Tόπος : Piraeus
Επάγγελμα : foititria
Registration date : 05/06/2009

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Πήλιο, το βουνό των Κενταύρων Empty Απ: Πήλιο, το βουνό των Κενταύρων

Δημοσίευση από marionezaki Σαβ Οκτ 31, 2009 10:03 am

marese to 8a me paei....hehe!!!!!!koita...kai sto endiameso na pate twra p 8a er8ei ekei konta......den einai tpt....8a perasete poli kala!!!!!!!!emeis sigoura 8a 3anapame kapoia stigmi....Smile
marionezaki
marionezaki
Λοχιας
Λοχιας

Θηλυκό
Αριθμός μηνυμάτων : 261
Ηλικία : 35
Tόπος : salonika re garntasia.....hehe..
Επάγγελμα : automatistria...ante na teleiwnoume...
Ατάκα : here without you....ax....
Registration date : 22/04/2009

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης