Fantarines
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.

Χριστουγεννιάτικα Γλυκά

Πήγαινε κάτω

Χριστουγεννιάτικα Γλυκά Empty Χριστουγεννιάτικα Γλυκά

Δημοσίευση από scorpina Τρι Νοε 06, 2007 11:06 pm


Βασιλόπιτα


* 1 νόμισμα
* 1 κιλό Αλεύρι
* 3 κουταλιές Μαγιά μπύρας
* 2 φλυτζάνια τσαγιού φρέσκο Βούτυρο
* 2 φλυτζάνια τσαγιού Ζάχαρη
* 1 φλυτζάνι τσαγιού Γάλα
* 6 Αυγά
* λίγο Αλάτι
* Σουσάμι
* Μαχλεπι


Ανακατεύουμε καλά την μαγιά με το χλιαρό γάλα και λίγο αλεύρι να γίνουν
σαν κουρκούτι που τ' αφήνουμε σε ζεστό μέρος για ν' ανέβει. Βράζουμε το
μαχλεπι με λίγο νερό να πάρει τη γεύση του, στραγγίζουμε και κρατάμε το
νερό.
Κάνουμε ένα λάκο στο αλεύρι και ρίχνουμε μέσα το λιωμένο βούτυρο, τ'
αυγά, τη ζάχαρη, το κουρκούτι, το νερό από το μαχλεπι και τέλος λίγο
αλάτι. Αρχίζουμε το ζύμωμα, παίρνοντας λίγο-λίγο ώστε να σχηματιστεί
μια σφιχτή ζύμη. Τη βάζουμε σε αλευρωμένο μέρος, την σκεπάζουμε και την
αφήνουμε ν' ανέβει. Την ζυμώνουμε πάλι λίγο και πλάθουμε την πίτα.
Την τοποθετούμε σε βουτυρωμένο ταψί και την αφήνουμε πάλι σε ζεστό
μέρος για ν' ανέβει. Την πσαλιδίζουμε λίγο από 'πάνω να σχηματιστούν
σχέδια σαν γιρλάντες, την αλείφουμε με λίγο αβγό, την πασπαλίζουμε με
σουσάμι και την ψήνουμε αφού βάλουμε πρώτα το φλουρί.
Σερβίρετε το αμέσως.
scorpina
scorpina
Λοχιας
Λοχιας

Θηλυκό
Αριθμός μηνυμάτων : 211
Registration date : 25/09/2007

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Χριστουγεννιάτικα Γλυκά Empty Απ: Χριστουγεννιάτικα Γλυκά

Δημοσίευση από scorpina Τρι Νοε 06, 2007 11:09 pm


Βασιλόπιτα Τούρτα


* 250 γρ. μαλακό Βούτυρο
* 8 Αυγό(ά)
* 900 γρ. Αλεύρι
* 80 γρ. Κονιάκ
* 500 γρ. Ζάχαρη
* 6 -7 πορτοκάλια - Χυμός πορτοκαλιού
* 1 κουτ. γλ. Σόδα
* 1 κουτ. γλ. Ξύσμα πορτοκαλιού
* 1 κουτ. γλ. Μπέικιν Πάουντερ
* Αχνη Ζάχαρη

Σε γυάλινο μπολ χτυπάτε το βούτυρο να ασπρίσει. Σε άλλο μπολ βάζετε
τους κρόκους των αυγών με τη ζάχαρη και χτυπάτε να αφρατέψουν. Ρίχνετε στο βούτυρο και ανακατεύετε.
Προσθέτετε το κονιάκ. Σε μπολ βάζετε τον χυμό με τη σόδα. Μόλις
αφρίσουν ρίχνετε στο μπολ με το βούτυρο. Σε καθαρό μπολ χτυπάτε τα
ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα. Ρίχνετε σιγά - σιγά στο μίγμα με το
βούτυρο. Προσθέτετε το ξύσμα και το μπέικιν και ανακατεύετε καλά.
Ρίχνετε σιγά - σιγά το αλεύρι ανακατεύοντας, να γίνει απαλός και πηχτός
χυλός.
Αδειάζετε σε βουτυρωμένο στρογγυλό ταψί και ψήνετε στους 200 βαθμούς
για 50 - 60 λεπτά. (Βεβαιωθείτε ότι έχει ψηθεί καλά βυθίζοντας ένα
μαχαίρι στο κέντρο του, που πρέπει να βγει στεγνό). Αφήνετε να κρυώσει
λίγο και ξεφορμάρετε. Πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη και σερβίρετε.
scorpina
scorpina
Λοχιας
Λοχιας

Θηλυκό
Αριθμός μηνυμάτων : 211
Registration date : 25/09/2007

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Χριστουγεννιάτικα Γλυκά Empty Απ: Χριστουγεννιάτικα Γλυκά

Δημοσίευση από scorpina Τρι Νοε 06, 2007 11:10 pm


Γιορτινή Πουτίγκα με ψωμί


* 125 γρ. Σταφίδες
* 150 γρ. σκούρο Ρούμι
* 90 γρ. Βούτυρο
* 10 φέτες Ψωμί για τοστ
* 125 γρ. καστανή Ζάχαρη
* 3 Αυγό(ά)
* 600 γρ. Κρέμα γάλακτος
* 60 γρ. Φλούδες Αμυγδάλου

Βάζετε τις σταφίδες με το ρούμι σε κατσαρολάκι. Σιγοβράζετε για 1 - 2
λεπτά, βγάζετε από τη φωτιά και αφήνετε φουσκώσουν για 1 ώρα.
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Αλείφετε το ψωμί με το
βούτυρο. Με ψαλίδι κόβετε το ψωμί σε μικρά και μεγάλα αστέρια. Βάζετε
τις κόρες και όσο ψωμί περισσεύει στη βάση πυρίμαχου σκεύους.
Πασπαλίζετε με τη ζάχαρη και ρίχνετε επάνω τις σταφίδες. Τακτοποιείτε
επάνω τα αστέρια. Σε μπολ χτυπάτε τα αυγά, την κρέμα και όσο ρούμι
περίσσεψε από τις σταφίδες.
Περιχύνετε με το μίγμα το ψωμί και πασπαλίζετε με τα αμύγδαλα. Βάζετε
το σκεύος με την πουτίγκα σε μεγαλύτερο ταψί με κρύο νερό σε ύψος 2,5
εκ. Ψήνετε στο κέντρο του φούρνου για 40 λεπτά, να πήξει η κρέμα και να
ροδίσει το ψωμί.
scorpina
scorpina
Λοχιας
Λοχιας

Θηλυκό
Αριθμός μηνυμάτων : 211
Registration date : 25/09/2007

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Χριστουγεννιάτικα Γλυκά Empty Απ: Χριστουγεννιάτικα Γλυκά

Δημοσίευση από scorpina Τρι Νοε 06, 2007 11:11 pm


Κουραμπιέδες με Αμύγδαλο


* 2 φλ. Αλεύρι
* 1 φλ. καβουρδισμένα Αμύγδαλα
* 1 φλ. Ζάχαρη
* 2 κρόκος(οι) αυγού
* 1 κουτ. γλ. Μπέικιν Πάουντερ
* Αχνη Ζάχαρη
* 1 φλ. Βούτυρο γάλακτος
* Ροδόνερο

Βάζετε το βούτυρο σε λεκάνη και το χτυπάτε καλά να ασπρίσει. Προσθέτετε
τη ζάχαρη, τα αμύγδαλα, τους κρόκους και το μπέικιν, ανακατεύοντας
συνέχεια.
Ρίχνετε σιγά - σιγά το αλεύρι και ζυμώνετε καλά να γίνει αφράτη ζύμη.
Πλάθετε σε διάφορα σχήματα τους κουραμπιέδες (στρόγγυλους, μισοφέγγαρα,
αστέρια)και τους βάζετε σε βουτυρωμένη λαμαρίνα ή μεγάλο ταψί. Ψήνετε
στους 200 βαθμούς για 15 λεπτά.
Βάζετε σε πιατέλα, ραντίζετε με ροδόνερο και πασπαλίζετε με άφθονη ζάχαρη.
scorpina
scorpina
Λοχιας
Λοχιας

Θηλυκό
Αριθμός μηνυμάτων : 211
Registration date : 25/09/2007

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Χριστουγεννιάτικα Γλυκά Empty Απ: Χριστουγεννιάτικα Γλυκά

Δημοσίευση από scorpina Τρι Νοε 06, 2007 11:13 pm

Μελομακάρονα με Καρύδια

* 2 φλ. Ελαιόλαδο
* 1 φλ. Ζάχαρη
* 1/2 φλ. Νερό
* 1 κουτ. Μέλι
* 1 φλ. Χυμός πορτοκαλιού
* 1 κουτ. γλ. Σόδα
* 1 κουτ. γλ. Μπέικιν Πάουντερ
* 1 Ξύσμα πορτοκαλιού
* 1 κουτ. σκόνη Κανελογαρίφαλα
* 1 φλ. καφέ Κονιάκ
* 3 -4 φλ. Αλεύρι

Σιρόπι:
* 1 φλ. Νερό
* 1 φλ. Ζάχαρη
* 1 φλ. Μέλι
* 1 ξυλαράκι Κανέλα
* 1 φλ. χοντροκοπανισμένα Καρύδια

Σε φαρδιά λεκανίτσα χτυπάτε το λάδι με τη ζάχαρη. Προσθέτετε το νερό,
το μέλι, τη σόδα διαλυμένη στον χυμό, το μπέικιν, το ξύσμα, τα
κανελογαρίφαλα και το κονιάκ.
Ανακατεύετε και ρίχνετε το αλεύρι. Ζυμώνετε να γίνει ζύμη μαλακή.
Πλάθετε τη ζύμη σε μικρούς κυλίνδρους. Πιέζετε ελαφρά με πιρούνι
σταυρωτά και τα βάζετε σε ελαφρά λαδωμένο μεγάλο ταψί ή λαμαρίνα.
Ψήνετε στους 200 βαθμούς για 20 - 30 λεπτά. Βγάζετε και αφήνετε να
κρυώσουν ελαφρά. Στο μεταξύ, σε κατσαρόλα βράζετε το νερό, τη ζάχαρη,
το μέλι και την κανέλα. Αφαιρείτε με σπάτουλα τον αφρό και πετάτε την
κανέλα.
Βουτάτε μέσα τα μελομακάρονα για 1 - 2 λεπτά (4 - 5 την κάθε φορά).
Αραδιάζετε σε σειρές σε πιατέλα και πασπαλίζετε με τα καρύδια.
scorpina
scorpina
Λοχιας
Λοχιας

Θηλυκό
Αριθμός μηνυμάτων : 211
Registration date : 25/09/2007

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Χριστουγεννιάτικα Γλυκά Empty Απ: Χριστουγεννιάτικα Γλυκά

Δημοσίευση από scorpina Τρι Νοε 06, 2007 11:15 pm

Μίνι κουραμπιέδες

* 2 κούπες φρέσκο, καθαρισμένο Βούτυρο
* 1/2 κούπας Αχνη ζάχαρη
* λίγη βανίλια
* 1 κούπα αλεσμένα, καβουρντισμένα Φουντούκια
* 4 κούπες, για όλες τις χρήσεις Αλεύρι
* λίγο Ανθόνερο
* Αχνη ζάχαρη
* Τρούφα ροζ, γαλάζια, πράσινη σε παλ αποχρώσεις
* γυαλιστερή, ροζ, μπλε, πράσινη Ζάχαρη

Χτυπήστε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη, ώσπου ν' ασπρίσει και ν'
αφρατέψει. Στο μεταξύ, ανακατέψτε το αλεύρι με τη βανίλια και το αλάτι.
Σταματήστε το μίξερ και ρίξτε το αλεύρι λίγο λίγο, ζυμώνοντας ελαφρά το
μίγμα. Ρίξτε τα φουντούκια και ζυμώστε λίγο ακόμη.
Πλάστε από τη ζύμη στρογγυλά μπαλάκια μικρότερα από καρύδι. Αραδιάστε
τα κουραμπιεδάκια σε ταψί ελαφρά βουτυρωμένο και ψήστε τα στους 175
βαθμούς για 20-25'. Βγάλτε τα από το φούρνο κι όπως είναι ζεστά,
ραντίστε τα με ανθόνερο και πασπαλίστε τα με τα διάφορα χρώματα ζάχαρης.
Σε μερικά μπολ ανακατέψτε ζάχαρη άχνη με διάφορα χρώματα τρούφας.
Πασπαλίστε άλλους κουραμπιέδες με ροζ ζάχαρη, άλλους με πράσινη και
άλλους με γαλάζια. Πασπαλίστε τους με το αντίστοιχο χρώμα γυαλιστερής
ζάχαρης.
Αφήστε τους να κρυώουν και φυλάξτε τους σε κουτί μακριά από υγρασία.
scorpina
scorpina
Λοχιας
Λοχιας

Θηλυκό
Αριθμός μηνυμάτων : 211
Registration date : 25/09/2007

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Χριστουγεννιάτικα Γλυκά Empty Απ: Χριστουγεννιάτικα Γλυκά

Δημοσίευση από scorpina Τρι Νοε 06, 2007 11:15 pm

Μπισκοτάκια Βουτύρου

* 250 γρ. Βούτυρο
* 4 κουτ. Ζάχαρη
* 1 κουτ. γλ. Βανίλια
* 250 γρ. Αλεύρι
* λίγο Αλάτι
* (κερασάκια,νερατζάκια) από γλυκό του κουταλιού ή Φρούτα γλασέ
* 60 γρ. Σοκολάτα γάλακτος
* Αχνη Ζάχαρη

Χτυπάτε το βούτυρο με τη ζάχαρη να αφρατέψουν και να φουσκώσουν.
Προσθέτετε το άρωμα βανίλιας. Ρίχνετε στο μπολ το αλεύρι και το αλάτι
και ζυμώνετε να γίνει απαλή και σφιχτή ζύμη. Βάζετε τη ζύμη σε κορνέ με
τελείωμα αστέρι ή μαργαρίτα.
Πιέζετε και κάνετε μπισκότα σε διάφορα σχήματα (στρογγυλά, αχιβάδες,
αστέρια, μαργαρίτες). Τα βάζετε σε ελαφρά βουτυρωμένο ταψάκι με ένα
κομματάκι από τα φρούτα στο κέντρο τους. Ψήνετε τα μπισκότα στο κέντρο
του φούρνου στους 200 βαθμούς για 10 -15 λεπτά ή ώσπου να ροδίσουν
ελαφρά. Αφήνετε στο ταψί να κρυώσουν για 1 - 2 λεπτά και τα μεταφέρετε
σε σχάρα να κρυώσουν εντελώς.
Ρίχνετε με κουταλάκι λίγη σοκολάτα στο κέντρο και τα πασπαλίζετε με την άχνη. Βάζετε σε πιατέλα και σερβίρετε.
scorpina
scorpina
Λοχιας
Λοχιας

Θηλυκό
Αριθμός μηνυμάτων : 211
Registration date : 25/09/2007

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Χριστουγεννιάτικα Γλυκά Empty Απ: Χριστουγεννιάτικα Γλυκά

Δημοσίευση από scorpina Τρι Νοε 06, 2007 11:21 pm

Eggnog

Υλικά για 4 ποτήρια
4 αυγά
4 βανίλιες
8 κουταλιές ζάχαρη
4 κουταλάκια ρούμι
2 φλιτζάνια γάλα

Θα πρέπει να προσέξουμε την προέλευση των αυγών επειδή αυτά δεν θα
μαγειρευτούν. Στην αρχή ξεχωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους των
αυγών. Παίρνουμε τους κρόκους και τους χτυπάμε μαζί με 4 κουταλιές
ζάχαρη μέχρι να πήξουν και να ασπρίσουν πολύ. Προσθέτουμε το ρούμι, το
γάλα και τα ανακατεύουμε πολύ καλά όλα μαζί. Με το μείγμα αυτό,
γεμίζουμε τα 4 ποτήρια μας, αφήνοντας περίπου δύο δάχτυλα κενό στο πάνω μέρος.
Πλένουμε σχολαστικά τα ποδαράκια του μίξερ και σε ένα άλλο μπωλ χτυπάμε τα ασπράδια των αυγών, τη βανίλια και την υπόλοιπη ζάχαρη έως ότου γίνουν μια μαρέγκα σφιχτή. Μοιράζουμε αυτή τη μαρέγκα στα 4 ποτήρια και τα σερβίρουμε κρύα με καλαμάκι.
scorpina
scorpina
Λοχιας
Λοχιας

Θηλυκό
Αριθμός μηνυμάτων : 211
Registration date : 25/09/2007

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή

- Παρόμοια θέματα

 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης