Fantarines
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.

Πρόσθετα τροφίμων (Ε)

Πήγαινε κάτω

Πρόσθετα τροφίμων (Ε) Empty Πρόσθετα τροφίμων (Ε)

Δημοσίευση από scorpina Τρι Νοε 06, 2007 11:24 pm

Τα πρόσθετα τροφίμων είναι ουσίες που προστίθενται σε ένα τρόφιμο,
με σκοπό την τεχνητή βελτίωση, τη συντήρηση, την καλύτερη
-ελκυστικότερη εμφάνισή του κ.λπ. ανάλογα με το σκοπό που
εξυπηρετούν κατατάσσονται στις εξής κατηγορίες:

1) συντηρητικά,
2) αντιοξειδωτικά
3) στερεοποιητικά και πυκτογόνα
4) χρωστικά και άλλα.


Για διευκόλυνση της χρήσης τους, στην Ε.Ο.Κ. κάθε πρόσθετο
έχει κωδικό που αποτελείται από το γράμμα Ε και έναν
τριψήφιο αριθμό.

Οι χρωστικές ουσίες (δίνουν τεχνητό χρώμα στα τρόφιμα),
έχουν τους κωδικούς από Ε 100 έως Ε 199.

Τα συντηρητικά Ε 200 έως Ε 299.

Τα αντιοξειδωτικά Ε 300 έως Ε 399.

Τα σταθεροποιητικά Ε 400 έως Ε 499.


Για να προστατεύουμε την υγεία μας, ας αποφεύγουμε όλα
τα τρόφιμα που περιέχουν οποιαδήποτε χημκό πρόσθετο.
Ακόμη και τα απλά φυσικά πρόσθετα - συντηρητικά, το αλάτι
και το ξύδι, που είναι ευρύτατα διαδεδομένα, πρέπει να ξέρουμε
ότι είναι λίαν επικίνδυνα για την υγεία μας.
Ας μάθουμε να ξεχωρίζουμε το ωφέλιμο από το βλαβερό και να
μην ξεχνάμε να χρησιμοποιούμε τα ωφέλιμα φυσικά βελτιωτικά
και συντηρητικά όπως είναι:

Το μέλι, το λάδι, το λεμόνι, το σκόρδο και τα διάφορα βότανα,
ρίγανη, μέντα, λεβάντα, δαφνόφυλλα κ.λπ.
scorpina
scorpina
Λοχιας
Λοχιας

Θηλυκό
Αριθμός μηνυμάτων : 211
Registration date : 25/09/2007

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Πρόσθετα τροφίμων (Ε) Empty Απ: Πρόσθετα τροφίμων (Ε)

Δημοσίευση από scorpina Τρι Νοε 06, 2007 11:28 pm

*ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΡΟΣΘΕΤΑ *
Τα πρόσθετα είναι ουσίες που προστίθενται σε ένα τρόφιμο για την παρασκευή, τη συντήρηση, τη βελτίωση της γεύσης και της εμφάνισής του. Χωρίς τα πρόσθετα τα περισσότερα τρόφιμα δεν θα έφταναν καθόλου στο ράφι του σούπερ μάρκετ και αν έφταναν θα έπρεπε να καταναλωθούν αμέσως. Tα πρόσθετα αναγράφονται στις συσκευασίες με το γράμμα E και ένα χαρακτηριστικό τριψήφιο αριθμό (π.χ. E100, E101), αλλά μπορεί να τα συναντήσετε και με τη χημική τους ονομασία. H χρήση των πρόσθετων καθορίζεται από τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών και τις ισχύουσες διατάξεις της Eυρωπαϊκής Ένωσης.

*OI XPΩΣTIKEΣ*

Tα τρόφιμα στα οποία έχει προστεθεί χρωστική ουσία πρέπει να αναφέρονται
στην επισήμανση ως χρωματισμένα. Για τη χρήση των χρωστικών υπάρχουν
συγκεκριμένοι κανονισμοί, με γνώμονα την επιτρεπόμενη ημερήσια δόση για
τον άνθρωπο. Παρ' όλα αυτά, οι συνέπειες της χρήσης χημικών πρόσθετων
στην υγεία των καταναλωτών δεν έχουν μελετηθεί μακροπρόθεσμα, εν
υπάρχουν περιπτώσεις ατόμων τα οποία παρουσιάζουν αλλεργικές αντιδράσεις σε κάποια πρόσθετα. Γι' αυτό οι ενώσεις των καταναλωτών παρακολουθούντις εξελίξεις στα πρόσθετα που χρησιμοποιούν οι βιομηχανίες και πιέζουν για την αντικατάσταση όσων θεωρούνται επικίνδυνα για την υγεία.

*TA ΣYNTHPHTIKA *

που προστίθενται για να διατηρήσουν ένα τρόφιμο αναλλοίωτο για μεγαλύ-
τερο χρονικό διάστημα. Στόχος τους είναι να αναχαιτίσουν την εισβολή
των μικροβίων και των μικροοργανισμών στα συστατικά του συσκευασμένου
τροφίμου.

*TA ANTIOΞEIΔΩTIKA *

που προστίθενται στα τρόφιμα για να τα προστατέψουν από αλλοιώσεις
που οφείλονται σε οξείδωση.

*OI ΣTAΘEPOΠOIHTEΣ *

(γαλακτοματοποιητές, σταθεροποιητές, πυκνωτικά, πηκτικά μέσα). O ρόλος
των ουσιών αυτών είναι να σταθεροποιούν τη σύνθεση των τροφών
συγκρατώντας το νερό στο εσωτερικό των κυττάρων.
scorpina
scorpina
Λοχιας
Λοχιας

Θηλυκό
Αριθμός μηνυμάτων : 211
Registration date : 25/09/2007

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Πρόσθετα τροφίμων (Ε) Empty Απ: Πρόσθετα τροφίμων (Ε)

Δημοσίευση από scorpina Τρι Νοε 06, 2007 11:32 pm

Ε102 (ταρτραζίνη)
Ασθμα, ερύθημα, υπερκινητικότητα. Πιθανή σύνδεση με καρκινογένεση στα
πειραματόζωα. Η HACSG (Hyperactive Children’s Support Group) συνιστά να
αποφεύγεται. Συγχυτικές καταστάσεις, αϋπνίες σε παιδιά,επέμβαση στα
πεπτικά ένζυμα. Απαγορεύεται σε Νορβηγία και Φινλανδία. Περιορισμένη
χρήση σε Σουηδία και Γερμανία.
Ε110 (κιτρινοπορτοκαλί S)

Ασθμα, ερύθημα, υπερκινητικότητα, κνίδωση, ρινίτιδα, ρινική συμφόρηση, αλλεργίες, υπερευαισθησία, όγκοι νεφρού, χρωμοσωμικές ανωμαλίες, υπογάστριος πόνος, ναυτία και εμετός, δυσπεψία, αυξημένες περιπτώσεις όγκων σε ζώα.Απαγορευμένο στη Νορβηγία.
Ε120 (κοχενίλη) Δυσανεξία στα τρόφιμα. Η HACSG
συνιστά να αποφεύγεται ιδιαίτερα από άτομα υπερκινητικά, ασθματικά και
από όσους πάσχουν από ρινίτιδα, κνίδωση ή έχουν ευαισθησία στην
ασπιρίνη. Εχει απαγορευθεί στις ΗΠΑ.
Ε124 (ερυθρό κοχενίλης Α) Καρκινογένεση σε
ζώα, άσχημες αντιδράσεις από ασθματικούς και αλλεργικούς στην ασπιρίνη.
Ερύθημα, υπερκινητικότητα. Απαγορεύεται σε Καναδά, ΗΠΑ και Νορβηγία.
Περιορισμένη χρήση στη Σουηδία.
Ε122 (αζορουμπίνη), Ε132 (καρμίνη), Ε133 (λαμπρό κυανούν - FCF) Ασθμα, ερύθημα, υπερκινητικότητα. Πιθανή σύνδεση με καρκινογένεση στα πειραματόζωα.
Ε150 (καραμελόχρωμα) Μείωση των λευκών
αιμοσφαιρίων. Καταστροφή της VitB6. Πιθανές βλάβες στα γονίδια.
Υπερπλασία εντέρου και νεφρών. Η HACSG συνιστά να αποφεύγεται.
E150C (εναμμώνιο καραμελόχρωμα) Μείωση των
λευκών αιμοσφαιρίων, καταστροφή της Vit Β6, πιθανές βλάβες στα γονίδια,
επιβράδυνση της ανάπτυξης, υπερπλασία του εντέρου και των νεφρών. Η
HACSG (Hyperactive Children’s Support Group) συνιστά να αποφεύγεται
καθώς μπορεί να προκαλέσει υπερκινητικότητα.
Ε160 (ανάτο ή μπιξίνη/νορμπιξίνη) Στον
οργανισμό μετατρέπεται σε βιταμίνη Α. Να αποφεύγεται γιατί προκαλεί
υπερκινητικότητα, ερύθημα, κνίδωση, διάχυτο αγγειονευρωτικό οίδημα και
σχετίζεται με την πρόκληση άσθματος.
E160C (εκχύλισμα πάπρικας) Να αποφεύγεται. Εχει απαγορευθεί σε ορισμένες χώρες.
Ε211 (βενζοϊκό νάτριο) Ασθμα, ερύθημα, υπερκινητικότητα. Υποπτο για νευροτοξικότητα.
Ε212 (βενζοϊκό κάλιο) Ασθμα, ερύθημα, υπερκινητικότητα, νευρολογικές διαταραχές.
Ε262 (οξικό νάτριο) Συσχέτιση με καρκινογένεση.
Ε296 (μηλικό οξύ) Πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωσή του από βρέφη και μικρά παιδιά.
Ε300 (ασκορβικό οξύ) Σε μεγάλες δόσεις
προκαλεί διάβρωση των δοντιών, εμετούς, διάρροιες, ναυτία, πέτρες στα
νεφρά (αν η ημερήσια δόση ξεπερνά τα 10 gr).
Ε320 (βουτυροϋδροξυανισόλη) Υπερκινητικότητα,
ερύθημα, δυσανεξία, όγκοι στα πειραματόζωα, επίδραση στα οιστρογόνα.
Απαγορεύεται στη διατροφή των νηπίων. Απαγορευμένο στην Ιαπωνία.
Ε375 (νιασίνη VitB3) Ημερήσια δόση μεγαλύτερη
του 1 mg προκαλεί ηπατική βλάβη, διαβήτη, γαστρίτιδα, βλάβη στους
οφθαλμούς και αυξάνει τα επίπεδα του ουρικού οξέος στο αίμα.
Ε407 (καραγενάνη) Ελκη εντερικού σωλήνα.
Βλάβες εμβρύου στα πειραματόζωα. Σχετικά ασφαλής σε μικρές ποσότητες.
Πρόσφατα συσχετίστηκε με καρκινογένεση.
Ε414 (αραβικό κόμμι) Πιθανό αλλεργιογόνο - μπορεί να προκαλέσει άσθμα και ερεθισμό του δέρματος. Καταπραΰνει ερεθισμούς των βλεννογόνων.
Ε420 (σορβιτόλη και σιρόπι σορβιτόλης) Καθαρτικές δράσεις, πιθανές γαστρικές διαταραχές. Οχι σε τροφές νηπίων και παιδιών. Δεν συνιστάται σε διαβητικούς.
Ε422 (γλυκερόλη) Σε μεγάλες ποσότητες προκαλεί
κεφαλαλγία, δίψα, ναυτία και υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Προστατεύει από βλάβες στο DNA που επάγονται από ραδιενέργεια και UV.
Ε430 (στεατικό πολυοξυαιθυλένιο) Πιθανή επαγωγή καρκίνου. Πρέπει να αποφεύγεται.
Ε440 (πηκτίνη) Μεγάλες ποσότητες μπορούν να προκαλέσουν προσωρινό μετεωρισμό ή δυσπεψία.
Ε466 (καρβοξυμεθυλικό κυτταρινικό νάτριο) Το Εθνικό Ινστιτούτο της Αμερικής για τον καρκίνο δηλώνει ότι πρέπει να απαγορευθεί ως προσθετικό τροφίμων.
Ε503 (όξινο ανθρακικό αμμώνιο) Ερεθιστικό για τους βλεννογόνους, πιθανή απώλεια ασβεστίου και μαγνησίου.
Ε541 (όξινο φωσφορικό νάτριο) Πρέπει να
αποφεύγεται. Απαγορεύεται στην Αυστραλία. Κίνδυνος για βρέφη,
ηλικιωμένους και ανθρώπους με προβλήματα στους νεφρούς ή στην καρδιά.
Πιθανή σύνδεση με οστεοπόρωση και με νόσο Αλτσχάιμερ.
Ε612 (γλουταμινικό μονονάτριο - MSG) Πάρα πολύ
τοξικό. Μπορεί να καταστρέψει το νευρικό σύστημα με αποτέλεσμα
ασθένειες όπως Χάντινγκτον, Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον. Υψηλός κίνδυνος
για εγκύους, παιδιά, ηλικιωμένους, ασθματικούς, υπογλυκαιμικούς και
καρδιοπαθείς.
Ε627 (γουανυλικό δινάτριο) και Ε631 (ινοσινικό δινάτριο) Ποδάγρα. Δεν επιτρέπεται σε φαγητά για νεογνά και μικρά παιδιά.
Ε950 (ακετοσουλφαμικό κάλιο) Εχει συσχετισθεί
με καρκινογένεση σε ανθρώπους και πειραματόζωα και με βλάβες του
νευρικού συστήματος. Απαγορεύεται η χρήση του στις ΗΠΑ και στη Βρετανία.
Ε951 (ασπαρτάμη) Εχει συσχετισθεί με
καρκινογένεση σε ανθρώπους και πειραματόζωα και με βλάβες του νευρικού
συστήματος. Επίσης άτομα αλλεργικά σε αυτήν εμφανίζουν πονοκέφαλο και
βλάβες στον εγκέφαλο. Απαγορεύεται η χρήση του στις ΗΠΑ και στη
Βρετανία.
Ε950 (ακετοσουλφαμικό κάλιο) Εχει συσχετισθεί
με καρκινογένεση σε ανθρώπους και πειραματόζωα και με βλάβες του
νευρικού συστήματος. Απαγορεύεται η χρήση του στις ΗΠΑ και στη Βρετανία.
Ε952 (κυκλαμικό οξύ) Εχει συσχετισθεί με
καρκινογένεση σε ανθρώπους και πειραματόζωα και με βλάβες του νευρικού
συστήματος. Συσχετίζεται επίσης με ημικρανίες και καρκινογόνες βλάβες
στους όρχεις ποντικών και στα έμβρυά τους. Απαγορεύεται η χρήση του
στις ΗΠΑ και στη Βρετανία.
Καφεΐνη Τοξική σε υψηλές δόσεις. Σχετίζεται με
υπέρταση, εμετούς, ημικρανίες, διάρροιες, αϋπνίες, τρέμουλο χεριών,
συχνοουρία, αλλά βοηθάει στην παροχή ασβεστίου στον οργανισμό.
Υδροχλωρική κινίνη Ημικρανίες, ναυτία, εμβοές των ώτων, θολωμένη όραση. Το FDA (Food and Drug Administration) συνιστά περιορισμό των δόσεων.
Ταυρίνη Διάρροιες και πεπτικά έλκη λόγω
υπερβολικής κατανάλωσης. Οι διαβητικοί και οι υπογλυκαιμικοί ασθενείς
θα πρέπει να τη χρησιμοποιούν κάτω από ιατρική επιτήρηση καθώς έχει
βρεθεί ότι περιορίζει τη δραστικότητα της ινσουλίνης.
scorpina
scorpina
Λοχιας
Λοχιας

Θηλυκό
Αριθμός μηνυμάτων : 211
Registration date : 25/09/2007

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης